Zašto je Vatikan među prvima priznao Hrvatsku
999
Anketa
Treba li crkva plačati porez?


Ocijeni moj blog


www.blog385.com
Blog
subota, veljača 16, 2013


 

Nijemac Ernst von Freyberg, odvjetnik i član Malteškog reda, imenovan je danas za čelnika Zavoda za religijska djela (IOR), na položaj koji je bio prazan od svibnja prošle godine kada je smijenjen Ettore Gotti Tedeschi, objavio je glasnogovornik Svete Stolice. Odluku je donijelo povjerenstvo kardinala za nadzor poslovanja IOR-a (Vatikanske banke). Kardinalski nadzorni odbor u svibnju je smijenio Gottija Tedeschija jer nije ispunio dužnosti važne za službu. Ovo imenovanje odobrio je i Papa, koji provodi zadnje dane na čelu Katoličke crkve.

Vatikan pokušava vratiti ugled svojoj banci kojoj se predbacuje nedostatak financijske transparentnosti. Tijekom povijesti u Vatikanskoj banci bilo je više skandala koji su potresali Svetu Stolicu, a najteži je bio 1982. kada je u priču o pranju novca bila upletena i ilegalna masonska loža P2, CIA i mafija. Vrijednost Vatikanske banke procjenjuje se na pet milijardi eura, a njezini klijenti su svećenici, časne sestre, nadbiskupske konferencije i zaklade iz svih krajeva svijeta.

 

Izvor GlasIstre.hr

999 @ 18:02 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, siječanj 24, 2013
 

Vatikan skrivao prljavi Mussolinijev novac u offshore firmama i kupovao nekretnine po Europi
 


KORISTEĆI usluge offshore firmi, Vatikan je stvorio međunarodni portfelj nekretnina u vrijednosti većoj od 500 milijuna funti, otkriva britanski Guardian. Na ovaj način Vatikan je "oplodio" sredstva koja su 1929. dobili od Benita Mussolinija, a u zamjenu za papinsko priznanje talijanskog fašističkog režima.

Novinari Guardiana otkrili su da Vatikan posjeduje nekretnine na atraktivnim lokacijama u Londonu i Parizu, te u Švicarskoj. No, morali su se dobro pomučiti prije nego što su pronašli dokaze da je crkva zapravo vlasnik spornih nekretnina.

Skrivaju se iza mreže offshore firmi

Vlasništvo je, naime, skriveno iza čitave mreže suspektnih offshore firmi. Tako je, primjerice, poslovni centar na trgu St. James u Londonu kupila firma British Grolux Investments Ltd, u kojoj udjele imaju bankari John Varley i Robin Herbert, obojica bliski katoličkoj crkvi. Nitko iz ove firme nije novinarima Guardiana želio odati detalje o vlasničkoj strukturi.

Odgovore su, međutim, pronašli u arhivskoj građi. British Grolux Investments zapravo je pravni sljednik firmi British Grolux Ltd i Cheylesmore Estates, čiji je vlasnik bila firma registrirana na adresi JP Morgan banke u New Yorku, a koja je pak bila u vlasništvu švicarske kompanije Profima SA.

680 milijuna eura prljavog novca

Prema podacima iz britanskog Nacionalnog arhiva, koji datiraju iz razdoblja Drugog svjetskog rata, Profima je zapravo holding kompanija Vatikana, koja je čak bila pod istragom zbog aktivnosti protivnih savezničkom interesu u borbi protiv nacista. Posebno se istraživalo djelovanje rimskog odvjetnika Bernardina Nogare, koji je tada zastupao financijske interese Vatikana, te osnivao mutne offshore firme koje su kontrolirale prljavi novac koji je Vatikan dobio od Mussolinija.

Nekretninama i investicijskim portfeljem trenutno upravlja Paolo Mennini, koji u Vatikanu vodi poseban ured i de facto je papin investicijski bankar. Prema prošlogodišnjem izvještaju Vijeća Europe, Meninijev ured kontrolira portfelj ukupne vrijednosti 680 milijuna eura.

Izvor Index.hr

999 @ 16:26 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, siječanj 11, 2013

BLOKIRANE USLUGE ELEKTRONSKOG PLAĆANJA ZBOG NETRANSPARENTNOSTI FINANCIJA
NIŠTA BEZ GOTOVINE

Vatikan bez kreditnih kartica i bankomata
Talijanska središnja banka uskratila je dopuštenje banci Deutsche Bank Italia, koja je Vatikanu pružala usluge elektronskog plaćanja, jer je ocijenjeno da Sveta Stolica nema sustav za sprečavanje pranja novca
Brojni turisti u Vatikanu bili su šokirani zbog nemogućnosti plaćanja »plastikom« * Foto: Foto REUTERSItalija je blokirala uporabu kreditnih i debitnih kartica u Vatikanu zbog nedovoljne transparentnosti financijskog poslovanja, što toj maloj državi može otežati ostvarivanje jednog od važnijih prihoda, objavili su izvori iz financijskih krugova.
    Izvor blizak talijanskoj središnjoj banci rekao je da je ta institucija u prosincu uskratila dopuštenje banci Deutsche Bank Italia, koja je Vatikanu pružala usluge elektronskog plaćanja, jer je ocijenjeno da Sveta Stolica nema sustav za sprečavanje pranja novca.
    »Banca d'Italia ne može dati ovlaštenje jer Vatikan, osim što ne poštuje propise u svezi pranja novca, nema pravne preduvjete, odnosno nema zakone o bankarstvu i financijskom poslovanju i odgovarajući nadzor«, rekao je izvor. Po talijanskim propisima, Deutsch Bank za pružanje usluga kartičnog poslovanja u Italiji treba odobrenje talijanske središnje banke, koje nije dobila.
  
Istekao ugovor

Moneyval, odbor pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, u izvješću od 2012. godine utvrdio je ozbiljne nedostatke u radu Zavoda za vjerske poslove (vatikanske banke) i zatražio da pojača mjere za sprečavanje pranja novca i poveća transparentnost.
    U izjavi vatikanskih dužnosnika samo se kaže da je istekao ugovor s bankom koja je do sada osiguravala elektronsko plaćanje i da su u tijeku razgovori s drugim pružateljima takvih usluga te da se očekuje da će prekid elektronskih plaćanja biti kratkog vijeka.
    Deutsche Bank Italia je tako bio prisiljen blokirati sve POS uređaje u Vatikanu, od onih u Vatikanskim muzejima, međunarodnoj ljekarni, supermarketima i robnim kućama s odjećom i uređajima, do trgovina u kojima se prodaju novčići i poštanske marke.
    Prodaja poštanskih maraka, suvenira i ulaznica za Vatikanske muzeje najveći je izvor prihoda za Svetu Stolicu poslije donacija i investicija. Godine 2011. ulaznice za Vatikanske muzeje donijele su prihod od 91,3 milijuna eura, ali nije poznato koliki je postotak od toga bio kartičnim plaćanjem. Vatikanske muzeje godišnje posjeti pet milijuna turista.
  
Neugodno iznenađenje

Na internetskoj stranici Vatikanskih muzeja nalazi se obavijest da od 1. siječnja ulaznicu nije moguće kupiti karticom »zbog razloga koji su izvan kontrole uprave«.
    Najneugodnije iznenađeni nemogućnošću uporabe kreditnih i debitnih kartica te bankomata bili su vatikanski turisti. Na ulazu u Vatikanske muzeje bila je izvješena poruka »Nema plaćanja kreditnim karticama i korištenja bankomata«. Skupina od dvadesetak korejskih posjetitelja je primjerice bila prisiljena platiti ulaznicu u gotovini, koje su srećom imali dovoljno. Francuski ljubitelj umjetnosti Marc je pak nekoliko sati čekao u redu pred blagajnom da bi na kraju saznao da ne može platiti karticom. Krenuo je u potragu za najbližim aktivnim bankomatom te uspio podići novac na bankomatu na Piazzi Risorgimento.
    Jedan je Amerikanac pak bio toliko ogorčen da je inzistirao na plaćanju karticom, blagajnik ga je odbio, no nije mu objasnio razloge pa je svađa potrajala. Žalili su se i talijanski posjetitelji jer zbog pomanjkanja gotovine nisu uspjeli vidjeti sve znamenitosti ili nisu imali dovoljno novaca za ručak i kupovinu suvenira.

Izvor Novi List

999 @ 17:03 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, rujan 25, 2012
Iz tvojih usta u Božje uši, iz Božjih ušiju Crkvi u blagajnu! Ali tu se ne pita ni tebe ni Boga. Ugovori sa Svetom Stolicom ne dopuštaju smanjivanje državnih davanja Crkvi

– Dojčland, Dojčland iber ales, iber ales in der velt... Šta je, trafikant, šta se ne priključiš?
    – Da ti ne kvarim pjesmu.
    – Ma slobodno, pusti grlo. Ne moraš hvatat tercu.
    – A moram li stajat mirno dok ti pjevaš?
    – Ne moraš, trafikant. Možeš samo gledat i divit se kako to rade civilizirani ljudi.
    – A šta to rade civilizirani ljudi? Pjevaju himnu pred trafikom?
    – Civilizirani ljudi rade čuda! To su katolici i demokršćani, moj trafikant, a ne mi!
    – A tko su ti katolici i demokršćani koji su te toliko ushitili?
    – Nijemci, trafikant, a tko nego Nijemci?! Nema kod njih labavo, a sve po zakonu.
    – O čemu ti govoriš, čovječe Božji i anđele merkelski?
    – Samo zgubidani poput tebe ne znaju da, počevši od dana današnjeg, katolički vjernici koji ne plate crkveni porez neće imati pravo na sakramente. Niks krštenje, niks pričest, niks krizma, niks ispovijed, niks vjenčanje! Calen, bite, pa ćeš dobit sve što Muter Crkva nudi! A ne k'o kod nas: svaka šuša misli da joj je Crkva dužna besplatno pružati svoje usluge. I ne dao Bog da ne dobije ono što traži, odmah tužaka Crkvu po novinama, a novine jedva dočekaju...
    – O čemu ti govoriš?
    – O novinama u kojima piše da je »Crkva po mišljenju građana postala veći lopov od banaka«. O novinama koje pozivaju građane da tuže Crkvu ako ih svećenik s oltara prozove zbog neplaćanja takozvanog godišnjeg paušala. I koje napadaju i Slavka Linića da nema hrabrosti kazniti »bahato i drsko ponašanje Crkve«.
    – Ma kad si to pročitao? Gdje to piše?
    – Nedavno, u zadarskom Narodnom listu. Čovječe, razapinju Crkvu i nazivaju je, već u naslovu, profitnom organizacijom. I još daju prostor nekom građaninu koji se hvali kako je svećenika izbacio iz kuće kad mu je čovjek došao blagosloviti dom.
    – Pa možda taj građanin ne želi blagoslov...
    – Želi, želi, ali ne želi platit! U tome je štos, moj trafikant! Sve je bilo u redu dok svećenik nije izvadio bilježnicu i pročitao da je taj bajni vjernik dužan 300 kuna za prethodna posvećenja doma, jer je posljednje tri godine plaćao po 100 kuna umjesto minimalno 200, koliko je dužan
    platiti onaj tko blagoslovljeno stanuje, a nema djece. I kad je svećenik odbio posvetiti stan dok korisnik usluga svete vodice ne podmiri dug, drski se stanar zainatio i zatražio cjenik na uvid. I još je htio da mu velečasni ispiše račun.
    – Pa nije to drskost nego poziv na fiskalnu disciplinu...
    – Ma to je više od drskosti! Svećenik mu je, naravno, rekao da nema ni cjenika ni računa, a onda je ovaj – kaže – pukao po svim šavovima i izbacio velečasnog iz kuće. Nema toga, trafikant, u Njemačkoj! Tamo se zna red.
    – Otkada? Od danas kad je ta odluka stupila na snagu? A šta misliš zašto je uopće donesena? Sigurno ne zato što su uredno plaćali crkveni porez.
    – Ali će ga od danas plaćati ili niks sakrament!
    – Plaćat će ga od danas, kao što ga je velik broj njemačkih vjernika plaćao i prije. I kao što ga svi mi u zemlji Hrvatskoj uredno plaćamo već skoro petnaest godina.
    – Molim? Šta mi to plaćamo?
    – Plaćamo Crkvu.
    – Ali ne plaćamo crkveni porez.
    – Kod nas je, otkad su potpisani ugovori sa Svetom Stolicom, svaki porez crkveni. Vjerovao ti ili ne, moraš ga platit.
    – A šta: ti ga ne bi plaćao?
    – Dopusti mi mogućnost da ga platim ili ne platim, a sve drugo neka ostane u diskreciji između mene, Crkve i Porezne uprave. U Njemačkoj, koju ti uzimaš kao primjer, crkveni porez plaćaju samo deklarirani vjernici. Ergo, samo onaj tko se deklarira kao katolik, plaća porez za Katoličku crkvu.
    – To je zato što tamo nema ovoliko deklariranih katolika. Tamo imaš puno protestanata, Turaka, svega i svačega. A kod nas je ogromna katolička većina, preko 90 posto deklariranih.
    – Dopusti im da se deklariraju na Poreznoj upravi, kao što to rade u Njemačkoj, pa ćeš vidit koliko je velika ta većina.
    – Ja bih dopustio i siguran sam da ne bi bilo većih odstupanja u odnosu na postojeći postotak.
    – Iz tvojih usta u Božje uši, iz Božjih ušiju Crkvi u blagajnu! Ali tu se ne pita ni tebe ni Boga. Ugovori sa Svetom Stolicom ne dopuštaju smanjivanje državnih davanja Crkvi.
    – Ti, trafikant, samo vidiš ono što se daje, a ne vidiš ono što se dobiva. Dobro je takvim manipulatorima kao što ste ti i tebi slični zapjevao velečasni Miklenić.
    – Šta mi je zapjevao: »Dojčland, Dojčland iber ales...«?
    – Evo slušaj šta: »U rubrici 'Uvodnik' u Novome listu od subote 15. rujna objavljen je ekstremno populistički i manipulatorski tekst pod naslovom 'Kada je Crkvi dosta novca?' u kojem se prešućuje i ne uzima u obzir da Crkva sredstva iz proračuna koristi za karitativne svrhe, za plaće crkvenim namještenicima (pretežno obiteljski ljudi) i za izgradnju i uzdržavanje crkvenih objekata koji nisu potrebni biskupima i svećenicima nego građanima ove zemlje; dakle sva državna sredstva koriste se isključivo za dobro hrvatskih građana ili bi hrvatski građani vjernici trebali biti drugorazredni građani!?«
    – Jesi li to progutao dio teksta?
    – Nisam.
    – Sigurno? Daj da vidim... Fakat nije do tebe nego do Miklenićeve pismenosti.
    – A u čemu je problem s njegovom pismenošću?
    – Nije važno. Ako on ne zna da ga ima, ne moraš ni ti. I ovoliko koliko vlada hrvatskim jezikom dovoljno je da shvatimo kako naprimjer ono obijesno luksuzno zdanje na Ksaveru ne treba kleru nego narodu. I kako bi vjernici, da im nije takvih objekata, bili drugorazredni građani.
    – A šta bi ti, trafikant? Da se Crkva protjera natrag u katakombe?
    – Bože sačuvaj, kakvo protjerivanje?! Ja sam za to da se Crkvi omoguće i penthausi i katakombe i sve što poželi za dobrobit i potrebe svojih vjernika. Ali da to što poželi, pošteno plati od crkvenog poreza.
    – A tko će zatražiti uvođenje crkvenog poreza? Slavko Linić?
    – Sama Crkva. Jer ona se, duboko u to vjerujem, već samim svojim Božjim poslanjem gnuša od same pomisli da bude uzdržavana haračem ubranim i od nevjernika, krivovjernika, komunista, sotonista... Te stoga naša Crkva usrdno moli Boga da on, jedini svemoguć, raskine uvredljive i ponižavajuće ugovore Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom. Amen.


I
Izvor Novi List

999 @ 16:15 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 8, 2012

Ministar Linić najavio je dodatne poreze, a u poreznu reformu uključila se i Katolička crkva.

 

Zagreb – Prema najavama ministra financija Slavka Linića uskoro će se uvesti oporezivanje nefunkcionalnih nekretnina. Tim novim porezom najviše će stradati Katolička crkva u Hrvatskoj jer će morati početi plaćati porez na sve nekretnine koje nisu izravno povezane s “vjerskim aktivnostima”, odnosno na stanove, kuće i poslovne zgrade koje posjeduje.

Ovo nije porez protiv Crkve, ali pred zakonom smo svi jednaki. Crkva je čak i u povlaštenom položaju jer prema Vatikanskim ugovorima dobiva od države 250 milijuna kuna i nije dužna javno prikazivati svoje financije. No izgleda da smo našli rupu u Vatikanskim ugovorima kojom ćemo pokušati napuniti rupu u našem proračunu – objasnio je Linić.

Naravno, odgovor Kaptola bio je brz. Na biskupskoj konferenciji za novinare održanoj jučer u crkvi sv. Milodara poručeno je da Crkva nema ništa protiv plaćanja poreza na nekretnine koje nisu povezane s vjerskim aktivnostima, no biskupi su imali i vrlo konkretan prijedlog.

Nevjernici ne dolaze u crkvu i ne daju milodare, ne daju priloge svećenicima koji blagoslivljaju kuće, ne kupuju crkvene tiskovine… Znate li koliko novca nevjernici ne daju crkvi godišnje? Bar za dva vojna ordinarijata od oniksa, šest omanjih apartmana na Jadranu i tri Mercedesa. Zato predlažemo da se uvede viši porez nevjernicima i da se taj novac prosljeđuje Crkvi kako bi nam se nadoknadili gubici koje nam proizvode nevjernici – poručili su biskupi.

 

Izvor News Bar

999 @ 13:07 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 25, 2012
Banke plijene čak i crkvu u Mariboru?

 

Nekoliko nadbiskupijinih vjerovnika, među kojima su austrijske banke Sparkasse i BKS te poduzeće Mollier, zahtijevaju namirenje duga, zbog čega im je odobren upis hipoteke čak i na crkvu svetoga Alojzija

Denis ROMAC

Crkva svetog Alojzija na središnjem mariborskom trguIako je Mariborska nadbiskupija jučer demantirala da njezinim nekretninama, među kojima je čak i crkva svetoga Alojzija na središnjem trgu u Mariboru, prijeti zapljena i rasprodaja, prema onome kako se dosad razvijala priča oko bankrota Mariborske nadbiskupije ne bi trebalo previše iznenaditi kada bi se obistinila i najcrnja predviđanja. Od početka, naime, otkako je potkraj 2010. puknula afera o skoro 800 milijuna eura duga što su ih nagomilali nadbiskupski financijski mešetari, na čelu s ekonomom Mariborske nadbiskupije Mirkom Krašovcem, sama nadbiskupija najprije je negirala sve takve tvrdnje, da bi se na kraju priča o slomu mariborskog crkvenog imperija potvrdila u skoro svakom njezinom detalju.
   
U blokadi 40 dana
Slovenska POP TV sada tvrdi da su svi računi Mariborske nadbiskupije već 40 dana u blokadi, te da započinje ovrha imovine nadbiskupije u iznosu od 26 milijuna eura. Zasad nekoliko nadbiskupijinih vjerovnika, među kojima su austrijske banke Sparkasse i BKS te poduzeće Mollier, zahtijevaju namirenje duga, zbog čega im je odobren upis hipoteke čak i na crkvu svetoga Alojzija, čija je vrijednost procijenjena na 380 tisuća eura.
    Uvidom u zemljišne knjige novinari otkrivaju da je sud, zbog blokiranih nadbiskupijinih računa, vjerovnicima odobrio naplatu dugova od prodaje nekretnina, te da banke već plijene vrijedne crkvene nekretnine.
   
Napuštanje crkvenih redova
Potpuni financijski potop, međutim, Mariborska nadbiskupija negira, tvrdeći kako je riječ o nekorektnim medijskim izvještajima i pokušaju stvaranja pogrešnog dojma kako je cijela imovina nadbiskupije pred rasprodajom.
    Štoviše, Mariborska nadbiskupija takve tvrdnje medija objašnjava »nekorektnim« pritiscima dviju banaka vjerovnica na ostale vjerovnike s kojima nadbiskupija pokušava dogovoriti sporazumno rješenje.
    Skandal zbog bankrota Mariborske nadbiskupije snažno je odjeknuo u slovenskoj javnosti, nanijevši veliku štetu ugledu crkve u Sloveniji. Crkveni financijski holdinzi Zvon 1 i Zvon 2 u svojim špekulacijama obezvrijedili 30 tisuća malih dioničara, većinom vjernika Mariborske nadbiskupije. Kako javlja jučerašnje Delo, zbog te afere sve je više zahtjeva za istupom iz redova Katoličke crkve, a napuštanje crkvenih redova navodno najavljuju i neki svećenici.
999 @ 17:33 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 21, 2012
Američki bankarski gigant JP Morgan Chase zatvara račun Vatikanske banke u svojoj talijanskoj podružnici u Milanu zbog nedostatka informacija o novčanim transferima u poslovanja banke Svete Stolice. Talijanski mediji naglašavaju da je oko milijardu i pol eura prebačeno preko računa IOR-a u zadnjih 18 mjeseci te kako njihov račun u JP Morganu služi kao "čistionica". » Reuters
999 @ 13:41 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 4, 2012
PIXSELL

Proračun za Katoličku crkvu neposredno izdvaja 273 milijuna kuna potpore godišnje, a to je tek dio ukupnih davanja. S druge strane, proračunski prihod od poreza i prireza na dohodak je 1.283 milijuna kuna. Dakle, više od jedne petine poreza na dohodak svakog građana, bez obzira na vjersko opredjeljenje – ide Katoličkoj crkvi. Koliki je taj porez u drugim državama? Od 0,8 do 1,1 posto.

"Dajte Cezaru ono što je Cezarovo, a Bogu ono što je Božje." Kratko i jasno. Nikada nisam vidio da ova poruka ima neki dodatak tipa "...navedeni odnosi mogu se mijenjati posebnim ugovorom". To smo valjda mi sami vremenom odlučili malo prilagoditi neka izvorna učenja. Pa ne treba se jedne kratke rečenice držati kao pijan plota.

Još jedna kratka rečenica stoji u hrvatskom Ustavu: "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države". Niti ovdje nema dodatka. Fakat sam gledao, ali nigdje ne piše "osim Katoličke crkve". Vjerojatno smo i u ovom slučaju procijenili da je stvar nedorečena i da je treba malo prilagoditi.Svi žele Cezarevo


Znači, Sveto pismo i hrvatski Ustav se slažu da svjetovna i vjerska pitanja trebaju biti odvojena, ali se Crkva i vlada ne slažu sa Svetim pismom i Ustavom. Slovo na papiru. I novac na računu. Valja ih nekako pomiriti, jer svi žele ono Cezarovo.

I eto Vatikanskih ugovora. Ustvari, ugovori niti nisu sklopljeni s Vatikanom (državom), nego sa Svetom stolicom (vjerskom zajednicom), ali ajmo se na čas praviti da to nije važno. Ima više tih ugovora, ali najviše se prašine diglo oko ugovora o gospodarskim pitanjima, koji ukratko kaže:
• da se na Katoličku crkvu ne primijenjuju odredbe poreznog sustava Republike Hrvatske,
• da Republika Hrvatska prema Katoličkoj crkvi ima ozbiljne dugove koje se obvezuje vratiti,
• da se pored toga RH obvezuje Katoličkoj crkvi iz proračuna isplaćivati mjesečne novčane iznose.

Poremećaj stolice


Niti u jednom dijelu ugovora ne postoji formulacija "Katolička crkva se obvezuje...". Ne znam, ja još nikada nisam vidio ugovor u kojem samo jedna strana ima obveze. Ugovor tek općenito navodi da su mjerodavne vlasti, one državne i one crkvene, imale na umu postotak građana koji se izjašnjavaju katolicima. Ustav očito nisu imali na umu. Ugovor o pravnim pitanjima još sadrži sjajnu formulaciju "imajući u vidu nezamjenjivu ulogu Katoličke crkve u odgoju hrvatskoga naroda...". Imajući u vidu... Imajući u vidu ugovore sa Svetom stolicom, poremeti mi se stolica.

No dobro, koliko to košta? Proračun je potpuno netransparentan, jer pored navedenog, imamo dodatne obveze po ugovorima u području odgoja i kulture, katoličkog vjeronauka, vojnog ordinarijata... sve na teret proračuna, ali prikriveno unutar stavki obrazovanja, obrane i dr. Dovoljno je reći da proračun za Katoličku crkvu neposredno izdvaja 273 milijuna kuna potpore godišnje, a to je tek dio ukupnih katoličkih davanja. S druge strane, proračunski prihod od poreza i prireza na dohodak je 1.283 milijuna kuna. Dakle, više od jedne petine poreza na dohodak svakog građana, bez obzira na vjersko opredjeljenje – ide Katoličkoj crkvi. Plus sve ono skriveno.

A što je s povratom zlata iz Vatikanske banke?


To još ne uključuje povrat hrvatskog 'duga' Crkvi, a koji proizlazi iz imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (kako se jasno navodi u ugovoru). Pa to kao ima smisla. Denacionalizacija. Povratak demokratskim vrijednostima. Povrat oduzete imovine. OK, ali što je onda s imovinom koju je Crkva oduzela za vrijeme fašističke vladavine? Što je sa sredstvima koja su krajem drugog svjetskog rata prenesena iz trezora NDH u Vatikansku banku? Zar ne bi Stolica to trebala vratiti Hrvatskoj, a Hrvatska nacionalnim manjinama, i to uz ispriku? Ne, očito ne. Ta otimačina nije više važna.

Crkveni porez


Znači država prikuplja crkveni porez i to samo za onu crkvu koja je "odgojila hrvatski narod". A ta crkva onda stječe ekskluzivno pravo vjeronauka u javnim školama i blagoslivljanja hrvatskih oružanih snaga, te povrh svega potražuje obeštećenja iz razdoblja našeg tisućljetnog sna. Kakva noćna mora!

U Austriji također postoji crkveni porez obvezan za katolike. Iznosi 1,1%, a uveo ga je Hitler. Nakon drugog svjetskog rata su ga odlučili zadržati kako bi Crkva "bila na miru". U Italiji postoji porez od 0,8%, a porezni obveznici sami odlučuju (svako za sebe) koja će vjerska organizacija primiti njihovu osobnu kontribuciju. Izbor je doduše ograničen. Malta također daje potpore za uzdržavanje katoličkog svećenstva, ali se s druge strane Crkva za uzvrat obvezala državi ustupiti sve nekretnine koje nemaju pastoralnu svrhu (kuće, stanove, zemljišta). Očito ima raznih načina...

Ali i to je sve bullshit. Potpuno nepotrebno miješanje vjerskog i državnog, Cezara i Boga. Kršenje ustava i vrijeđanje duha. Treba ukinuti sve vjerske potpore i jedno-religijske privilegije uplitanja u javne institucije, adekvatno smanjiti porezni teret građana te prepustiti da svatko od nas prema vlastitom nahođenju i uvjerenju traži vjeronauk i daje milodar, koliko, kako i gdje god želi.

Mislim da ono davno netko nije rekao "moje je kraljevstvo porezno".
Izvor Danas.hr
999 @ 20:47 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, veljača 29, 2012
Konačan stečaj financijske piramide mariborske nadbiskupije


Napokon je otvoren stečaj i nad financijskim holdingom Zvon enaGodinu dana od početka očajničkog spašavanja bankrotirane mariborske nadbiskupije, odnosno golemog vlasničkog imperija u njezinim rukama, jučer je napokon otvoren stečaj i nad financijskim holdingom Zvon ena, stupom mariborske crkvene financijske piramide, nakon što je još ranije pokrenut stečaj u tvrtkama Gospodarstvo rast i holdingu Zvon dva, što ih je također osnovao ekonomat mariborske nadbiskupije.
    Kapitalističke snove slovenskih biskupa razbila je gospodarska kriza, koja je prepolovila vrijednosti vlasničkih udjela u mnogim slovenskim kompanijama, dok su rate golemih kredita podignutih za otplatu tih dionica ostale nepromijenjene. Mariborska nadbiskupija ostavlja za sobom financijsku rupu od nevjerojatnih 800 milijuna eura, no točan iznos znat će se tek nakon što u sud u Mariboru stignu potraživanja svih vjerovnika.
    Računa se da su samo slovenske banke izgubile više stotina milijuna eura, od čega najviše Nova ljubljanska banka, koja je i pokrenula stečaj holdinga Zvon ena.
    Međutim, najveći gubitnici zasigurno su mali dioničari, njih oko 30 tisuća, koji su prije skoro 20 godina crkvenim brokerima povjerili svoje certifikate što su ih dobili u tadašnjoj slovenskoj kuponskoj privatizaciji društvene imovine, bez kojih sada ostaju zauvijek.
    Šokantno financijsko stanje nadbiskupije i njezinih poduzeća izašlo je na vidjelo prije godinu dana, kada je apostolski vizitator Gianluca Piredda u inspekciji po nalogu Vatikana utvrdio da nadbiskupija duguje skoro milijardu eura, triput više od godišnjeg proračuna Vatikana!? Od tada traju pokušaji da se pronađe »spasiteljski« investitor te da se s bankama dogovori reprogramiranje dugova, no spasa nije bilo niotkud.
    Mariborska nadbiskupija ostavlja za sobom i niz propalih projekata u Hrvatskoj, poput bespravnog projekta »Kraljevstvo maslina« na Braču, ili pak izgradnje luksuznih opatijskih novogradnji nekoliko metara od mora, u opatijskoj »zabranjenoj zoni«, na mjestu gdje je nekad stajala Villa Arentz, a koje sada zjape prazne.

 

Izvor NoviList

999 @ 22:09 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, veljača 13, 2012
 

Mračna strana proračuna: Svima se reže, samo će Crkva dobiti više milijuna
Foto:Dragan Matić (Cropix)

VLADA Zorana Milanovića najavljuje otkaze, gašenje tvrtki, tisuće ljudi na Zavodima za zapošljavanje kao i oštru reviziju i smanjenje troškovima svima koji se nalaze na državnim jaslama. Gotovo svima.

Pogađate, Crkva u Hrvata i dalje je izuzeta iz bilo koje hrvatske i svjetske financijske realnosti s obzirom da će iz proračuna dobiti i veću količinu novca nego što su imali prije izbijanja financijske i ekonomske krize.

Dobit će i više

Ne samo to, za ovu godinu Crkva će temeljem Međunarodnog sporazuma sa Svetom Stolicom dobiti iz državne blagajne 245 milijuna kuna koliko je dobila i prošle godine. U 2013. godini, prema Vladinom dokumentu, dobit će još i više, s obzirom da je predviđeno da će im se uplatiti 250 milijuna kuna.

No, to nije sve. Crkvi se povećava i iznos naknade za oduzetu mirovinu. U 2011. godini Crkvi je isplaćeno 5,5 milijuna kuna, ove godine predviđa se iznos od 7,7 milijuna kuna. U 2013. godini Crkva će dobivati 7,3 milijuna kuna.

I dalje ne moraju objašnjavati kuda im idu milijuni

Naravno, Vlada nastavlja s dosadašnjim trendom davanja "sitnih" donacija od nekoliko stotina tisuća kuna. Tako se za crkvenu imovinu na kojoj je sagrađena škola izravno iz proračuna za 2012 godinu plaća gotovo 300 tisuća kuna. U 2011. godini po istoj stavci isplaćeno im je 350 tisuća proračunskih kuna.

Naravno ne treba zaboraviti i donacije po pojedinim ministarstvima. Osim gotovo 350 milijuna kuna izravno iz proračuna, Crkva tijekom godine dobije i donacije raznih ministarstava. U posljednjoj godini vladavine HDZ-a u 2011. godini iz proračuna je na račun Kaptola otišlo gotovo milijardu kuna, a prednjačilo je ministarstvo regionalnog razvitka s izravnim donacijama pojedinih župa i crkvi diljem Hrvatske.

Valja naglasiti kako se na Crkvu i dalje ne odnose najave ministra financija Slavka Linića o novim porezima, žešćem i jačem oporezivanju imovine te uvođenje nužne kontrole u financije. Ona i dalje ne samo da ne mora plaćati poreze nego, suprotno zakonima Republike Hrvatske, ni jednom državnom tijelu ne mora objašnjavati kuda su otišli milijuni iz državnog proračuna.

Knjigovodstveni problem, pa ne moraju plaćati poreze i objašnjavati

Katolička Crkva nije dužna poštivati zakone Republike Hrvatske o financijskom poslovanju unatoč mišljenju nalaza Državne revizije prema kojem se moraju srediti financije Kaptola. Revizija i državna inspekcija otkrile su da pravne osobe Katoličke crkve ne dostavljaju financijske izvještaje nadležnim institucijama odnosno Fini, Ministarstvu financija i Državnom uredu za reviziju, a koji su propisani odredbama Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija. Kako nema računa, tako se ne zna ni kako se i gdje troši crkveni novac, a naposljetku ostaje i pitanje poreza. 
 
Kao nepremostiva zapreka pokazao se - vjerovali ili ne - "knjigovodstveni problem". Ministarstvo financija, naime, nije u stanju dokazati da Crkva ima imovinu vredniju od 100 tisuća kuna. Tako Crkva godinama posluje izvan zakona.

Izvor Index.hr

999 @ 23:45 |Komentiraj | Komentari: 0
Brojač posjeta
30747
Arhiva
« » stu 2017
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Linkovi
 • MASA Rijeka
  MASA Rijeka
Index.hr
Nema zapisa.